Wat is douglas hout en wat zijn de voordelen?

Douglas hout is nog niet zo bekend in Nederland, maar wint aan populariteit. Van nature heeft deze houtsoort een roze-achtige en warme kleur. Onder invloed van weer vergrijst dit hout. Ondanks dat de roze tinten heel mooi bij je interieur passen heb je ook douglas hout in andere kleuren. Zo is geïmpregneerde douglas hout donkerder van kleur en daarnaast heb je kleuren zoals wit, grijs en zwart. In dit artikel een kijkje in douglas hout en wat de voor- en nadelen zijn.

Waar komt douglas hout precies vandaan?

Van oorsprong komt douglas hout uit Duitsland. Van de Douglasspar om precies te zijn uit het zwarte woud. De bomen groeien hier extreem langzaam, waardoor het hout van superieure kwaliteit is. In Duitsland en Oostenrijk is men al lang en breed bekend met dit houtsoort en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Nederland loopt nog wat achter, maar ook hier zien we de charmes van douglas hout in. Douglas hout bestellen gebeurt meer en meer. Het hout wordt gebruikt voor bijvoorbeeld schuttingen, tuinmeubelen, houtbouw en overkappingen.

Hoelang gaat douglas hout mee?

Als je douglas hout laat zoals het is en niet behandeld dan gaat het zo'n 15 jaar mee. Let wel op dat dit hout door het weer kan gaan vergrijzen. Deze vergrijzing kan je voorkomen. Dat doet je namelijk met douglas uv olie. Ook een mogelijkheid is om douglas hout met impregnatie aan te schaffen. Er zijn vele kleuren beschikbaar en het is tevens een stuk duurzamer en gaat langer mee als onbehandelde douglas hout. Overigens is dit houtsoort een prima alternatief voor eikenhout en grenenhout. Dat komt door de gunstige prijs en warme uitstraling.

Waar opletten bij het aanschaffen van douglas hout?

Let op dat lange planken van douglas hout soms kunnen krom trekken. Het heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout en is dan ook gewoon te gebruiken. Als het hout in contact komt metaal kan dat zorgen voor zwarte vlakken. Gebruik eenvoudige oxaalzuur of ontweringswater om de vlekken te verwijderen. Er kunnen scheuren ontstaan in het hout, dat is iets natuurlijks en heeft geen invloed op de kwaliteit. Bij het drogen kan schimmel ontstaan en ook dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het hout. Binnen een paar buien zal de schimmel verdwijnen.

Wat zijn de voordelen van douglas hout?

Eerste voordeel als je besluit douglas hout te bestellen is dat het zeer eenvoudig te bewerken is. Door de zachtheid kan je het gemakkelijk zagen en schaven. Daarnaast is het een duurzame houtsoort die lang meegaat. Tot slot haal je voordeel uit met de lengte van dit hout. Je hebt veelal de keuze uit verschillende lengte soorten, waardoor het heel handig is om een tuinhuis of overkapping mee te bouwen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *